Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kostel sv. Mikuláše

24. 3. 2021

.Oprava střechy a varhan kostela sv. Mikuláše v Mikulovicích [Česko-německý  fond budoucnosti]

Kostel sv. Mikuláše 

(1550)

Za Adelsbachů pravděpodobně došlo k výstavbě prvního kostela v Mikulovicích. Do té doby museli farníci na bohoslužby chodit starou kupeckou stezkou přes dnešní osadu Salisov až do Ondřejovic. Zprávy z poloviny 16. století hovoří o dřevěném kostele, který vznikl na pahorku nad řekou Bělou v blízkosti hlavního mikulovického dvora, zřejmě v místech, kde od nepaměti stávala kaplička sv. Mikuláše. Stal se filiálním kostelem a náležel pod mateřský kostel sv. Martina v Ondřejovicích. Za jeho patrona byl podle staré tradice zvolen svatý Mikuláš.

Roku 1582 byl  kostel přestavěn a jeho presbyterium bylo opatřeno kamenným klenutím. 

Dne 21. března 1903 byla ve starém kostele sloužena poslední mše svatá a ihned po  ní začaly demoliční práce.

Trojlodní kostel v historizujícím slohu byl postaven v roce 1903 z iniciativy vratislavského biskupa kardinála Georga Koppa podle projektu brněnského architekta Richarda Voelkla.

V interiéru se nachází reliéfní deska s výjevem čtyř evangelistů a ukřižování z 2.poloviny 16. století, renesanční náhrobní deska majitele obce Wolfa Bibritsche z roku 1605.

 Zachovalo se původní vybavení z let 1903–1904, včetně věžních hodin a jednoho ze tří zvonů, zasvěceného svaté Františce a odlitého ve Vídeňském Novém Městě.

Varhany v kostele pocházejí z roku 1929.

V roce 2006 byl kostel společně s uměleckými díly z interiéru, ohradní zdí a schodištěm zapsán ministerstvem kultury na seznam kulturních památek.