Jdi na obsah Jdi na menu
 


Priessnitzovy léčebné lázně v Jeseníku

25. 3. 2021

Na kopci nad dnešním Jeseníkem, dříve Frývaldovem, stávala osada Gräfenberk, jejíž obyvatelé se po staletí živili lesnictvím a zemědělstvím. V roce 1822 zde zásluhou místního rodáka Vincenze Priessnitze vznikl první moderní vodoléčebný ústav na světě. Během následujících let a desetiletí se z něj staly světoznámé lázně a vzor pro nadšené příznivce vodoléčby z celé Evropy. Na Gräfenberk přijížděli hosté z Vídně, Paříže, Berlína, Londýna, i ze zámoří, mezi návštěvníky byly hojně zastoupeny i nejvyšší společenské vrstvy. V roce 1838 se zde léčilo rekordních 1800 hostů, jednalo se doslova o světoznámé místo.

Nekončící inspirace, fenomén přírodního léčitelství, dnešními slovy bychom mohli říci guru světové hydroterapie – tím vším je Vincenz Priessnitz. Osobnost, která do Jeseníku přiváděla příslušníky evropských šlechtických rodů, umělce, lékaře celého starého kontinentu. Osobnost, díky které osadu Gräfenberk nad Jeseníkem znal celý tehdejší svět.

Fenomén Priessnitz

Vincenz Priessnitz se narodil 4. října 1799 v rodině sedláka v jesenické kolonii Gräfenberk, která byla založena koncem 18. století a čítala několik zemědělských usedlostí. Poté, co se působením pramenité vody sám vyléčil ze smrtelného úrazu, začal promýšlet metodu léčby tímto přírodním prostředkem. Tehdejšími ranhojiči a lékaři byl osočován ze šarlatánství i soudně stíhán. Své vlastní cesty se však držel tak houževnatě, že postupně zbudoval lázně, kam se sjížděli lidé z celé Evropy i ze zámoří, hledajíce zde ztracené zdraví.

Priessnitzovy léčebné lázně a.s.

Priessnitzova 299
790 03 Jeseník