Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vodní nádrž Dlouhé Stráně

24. 3. 2021

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně byla vybudovaná v letech 1978–1996 v údolí řeky Divoká Desná. Z velké části jsou její části umístěny v podzemí a neruší tak krajinný ráz Jeseníků.

Kudy z nudy - Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně - jeden ze 7 divů  Česka

 

 

Třetí největší přečerpávací vodní elektrárna na světě a nejrozsáhlejší vodní energetické dílo v České republice. Většina objektů se nachází pod zemí, stavby na povrchu jsou ohleduplně začleněny do okolní přírody a vytvářejí s ní harmonický celek.

 

Exkurze do přečerpávací elektrárny je možná celoročně ve všedních dnech vč. svátků, sobot a nedělí od 8.00 do 17.00 hod. vždy po předchozím on-line objednání (poslední exkurze v 16:00). Při prohlídce navštívíte technologické provozy v obrovských podzemních prostorách, dolní nádrž i impozantní horní nádrž v nadmořské výšce 1 350 m na hoře Mravenečník. Součástí exkurze je rovněž prohlídka Návštěvnického centra na Dlouhých Stráních, kde zhlédnete film o unikátním vodním díle, prohlédnete si model s průřezem podzemní elektrárny a získáte informace o okolní přírodě a o společnosti ČEZ. Exkurze se pořádají celoročně, v zimních měsících se však kvůli sněhovým závějím nejezdí k horní nádrži.

 


Objednávky exkurzí je nutné provést online, a to v dostatečném předstihu dle způsobu platby (minimálně 3 pracovní dny předem). Pokud nedojde k zaplacení rezervace nejpozději do 3 pracovních dnů, bude rezervace automaticky zrušena zákazník obdrží potvrzení o zaplacení exkurze na email, toto potvrzení si musí vytisknout a dostavit se s ním k nástupnímu místu exkurze - zastávka bus areál Kouty a to s 15 min předstihem. Pokud nemáte možnost si doklad vytisknout, rádi vám ho vytisknou v infocentru.
 

Od 1. dubna 2009 je zrušena přeprava osobními automobily, je tedy nutné použít autobusovou dopravu provozovatele, pokud návštěvníci nejsou součástí organizované skupiny přepravující se vlastním autobusem. Osobní automobily je možné ponechat na bezplatném parkovišti v blízkosti objektu Helia sport. Dopravné zahrnuje přepravu účastníků exkurze v rámci jejího programu a to autobusem z výchozího bodu, tj. objektu Helia sportu v Koutech nad Desnou, na parkoviště za správní budovou elektrárny Dlouhé Stráně, dále na dolní a horní nádrž a zpět k Helia sportu.
 

Rekordy Dlouhých Strání

Elektrárna se může pochlubit třemi "nej": největší reverzní vodní turbínu v Evropě - 325 MW, elektrárnu s největším spádem v České republice - 510,7 m a největší instalovaný výkon v ČR - dvakrát 325 MW. Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně se v roce 2005 zařadila mezi 7 největších divů České republiky.
 
Zájemci o prohlídku musejí předem zarezervovat on-line na stránkách www.dlouhe-strane.cz. V případě dotazů můžete volat na tel čísla: 602 322 244 nebo 583 283 282.