Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zlaté Hory

25. 3. 2021

Historie města i jeho okolí je od svých mlhavých počátků spjata se zlatem a hornickou činností. Ta přinášela blahobyt i pády v životě jeho obyvatel. Kromě běžných řemesel to v průběhu posledních tří staletí bylo a dosud je textilnictví. Tradiční bylo zpracování dřeva, významná byla papírna, zpracování kamene.
K nejvýznamnějšímu podnikání se ke konci 19. stol. zařadilo lázeňství a služby spojené s turistikou. Schweinburgovo sanatorium bylo vyhledávaným léčebným ústavem. Léčil se zde i Franz Kafka a Leoš Janáček. V následujících desetiletích je vystřídali malí pacienti s nemocemi dýchacích cest a alergiemi dýchacího ústrojí.

Významnými památkami jsou budova staré pošty, dnes v ní sídlí městské muzeum, farní kostel Nanebevzetí P. Marie, špitální kostel sv. Kříže. Mezi další zajímavé památky mimo centrum města patří - kaple sv. Rocha, zříceniny hradů Edelštejna, Leuchtenštejna a Kobrštejna.

Hornický skanzen - Zlatorudné mlýny - v romantickém údolí je vybudována replika středověkých hornických mlýnů s naučnou stezkou "Údolí ztracených štol". V mlýnici Vám bude předvedeno drcení zlaté rudy a při troše štěstí si kousíček zlata můžete odnést domů. Naučná stezka vás přivede i k místu, "kde voda teče do kopce“ a seznámí nás o původu a způsobu zpracování zlata Web: 

Rozhledna na Biskupské kupě - při dobré viditelnosti lze z věže dohlédnout do Vratislavi (Wroclavi - PL), anebo spatřit nejvyšší vrcholky Vysokých Tater. Biskupská kupa slouží jako pěší turistický přechod mezi Českem a Polskem. Dostaneme se k ní pěšky z náměstí Svobody ve Zlatých Horách po zelené značce anebo opět po zelené značce ze sedla silnice Zlaté Hory - Petrovice Web: 

Poutní místo Panny Marie Pomocné - Vystavěno na místě původního poutního místa, které bylo v roce 1973 srovnáno se zemí.V roce 1993 se začlo s výstavbou nového poutního místa a v roce 1995 byl kostel dostavěn Vede k němu obnovená křížová cesta. Každoročně se zde koná několik významných poutí – např. Hlavní pouť k Panně Marii Pomocné ochránkyni života, Pouť tří národů apod. Web: 

Speleoterapie - provozuje ji Dětská léčebna Edel v bývalých důlních dílech a o víkendech je přístupná s průvodcem i pro veřejnost. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost podívat se do důlních děl.

Lanovka Zlaté Hory - Příčná -  Web: 

o